Trans Limburg Trail

Via Heuvels en Kastelen 


Trans Limburg Trail, de wandeling die de prachtigste landschappen en de mooiste kastelen van Belgisch en Nederlands-Limburg combineert.

Deze Flanders Trails van 65 km start aan het Kasteel Hoensbroek, één van de grootste en meest imposante kastelen van Nederland. Het is de ideale uitvalsbasis voor deze bijzondere afstandswandeling. Tussen zacht glooiende velden, boomgaarden en vruchtbare akkers stap je richting het mystieke Ravensbos met hoogteverschillen van wel 100 meter. Een kleine voorbereiding op de hoogtemeters rondom Valkenburg. Vanop de helling in het bos kijk je uit over Strabeek en geniet je van de rust, vogels en eekhoorns.

Beneden Geuldal

Vanuit het Ravensbos wandel je meteen het natuurgebied Ingendael binnen, waar de eetbare kruiden in het wild groeien. Hier valt altijd iets speciaals te beleven. Je wandelt er door een voormalige open mergelgroeve, door moerasachtige kalkgraslanden en je ontdekt Château St. Gerlach.

Een statig landgoed met authentieke bijgebouwen, vele geheime hoekjes, uitgestrekte parken, een fruitarboretum en wijngaard. Château St. Gerlach is vooral bekend om zijn luxehotel met 114 kamers, suites en huiselijke residenties.

Geniet van de slingerende Geul, het snelst stromende riviertje van Nederland. De Geul meandert door een groen heuvellandschap, geflankeerd door wilgen en bloemenweides. Het Geuldal wordt geroemd om zijn holle wegen, vakwerkhuizen, dassenburchten en panoramische vergezichten.

Voor je aan de afdaling richting Maastricht begint, schotelen we je nog de Curfsgroeve en De Dellen voor. De Curfsgroeve kreeg na het einde van de mergelwinning een natuurbestemming. Tijdens de Trans Limburg Trail krijg je het spectaculaire deel van de groeve goed te zien. In De Dellen verandert de omgeving in een bosgebied met een wirwar van wandelpaden. Schrik niet als je plots oog in oog staat met de Galloways. Deze runderen grazen hier het hele jaar door.

Maastricht

In Maastricht steek je de natuurlijke grens, de Maas, over. Je maakt een blitse wandeling door de eeuwenoude stad. In het Stadspark passeer je de Berenkuil. Je ziet er beelden van een liggende giraf met een meisje ernaast. Dit verwijst naar het leed van weleer van de beren in de kuil. Slenter even voorbij het standbeeld van d'Artagnan. Hij zal jou weer de moed geven om verder te trekken.

Je verlaat Maastricht via het Jekerpark om dan de befaamde Sint-Pietersberg (eigenlijk een heuvel) te bedwingen. Op de top ligt Fort Sint Pieter, het indrukwekkende verdedigingswerk dat in 1702 werd gebouwd.

Je komt langs de ENCI-groeve, een gigantische kalksteengroeve van 135 hectare. In deze enorme kuil werd tot voor kort kalk afgegraven om cement van te maken. Vandaag is het voormalige industrieel gebied teruggegeven aan de weelderige natuur. Vergeet niet te genieten van de eindeloze uitzichten over de Maasvallei en het Jekerdal.

Dwars door Riemst

Van de Sint-Pietersberg gaat het naar de Cannerberg en de gelijknamige groeve. Hier werd vroeger mergelsteen gewonnen. De groeve heeft een zeer uitgebreid gangenstelsel en deed zelfs dienst als NAVO-hoofdkwartier tijdens de Koude Oorlog. Op de bergwand pronkt Château Neercanne. Dit unieke terrassenkasteel ligt pal op de grens met België maar behoort officieel nog tot het grondgebied van Maastricht.

In het charmante grensdorpje Kanne, halverwege de tocht en het startpunt van de 35 km, steek je het Albertkanaal over en bereik je zo Haspengouw. Via een kuitenbijter langs het kanaal op doorkruis je Riemst. Volgende halte: het idyllische wijnkasteel van Genoels-Elderen, een domein met een rijk verleden. De wijnproductie gaat naar verluidt terug tot in de Romeinse tijd.

Alden Biesen

Tijdens deze Trans Limburg Trail maak je ook kennis met het dorp 's Herenelderen, waar de Sint-Stefanuskerk, het waterkasteel van Renesse en de kasteelhoeve dicht bij elkaar prijken.

Voor het laatste gedeelte laat je de dorpjes links liggen en word je verwend in een mooi stukje groen met glooiende landschappen en verborgen hoekjes. Natuurgebied Molenbeemden bestaat uit twee steile hellingen en strekt zich uit langs de oevers en flanken van de Molenbeek. Let op de holle wegen, hellingbosjes, poelen en hoogstamboomgaarden.

De laatste loodjes leiden naar de aankomstplaats in de Landcommanderij Alden Biesen, de grootste publiek toegankelijke kasteelsite van België. Een prachtig stuk erfgoed met meer dan 800 jaar geschiedenis dat veel weg heeft van een sprookjeslocatie.

Aarzel niet en schrijf je in voor de Trans Limburg Trail, die je zowel adembenemende vergezichten en natuurgebieden als onvergetelijk erfgoed laat ontdekken.